Ella täällä moi,
Tällä kertaa en vieraillut kahvilassa Savonlinnassa, vaan
1800-luvulla. Talvella olin nykimässä kiinninnäisen Café Olsonin ovea, joka
sijaitsee Sederholmin talossa Helsingin kaupunginmuseossa. Silloin en
ymmärtänyt, että kahvila on auki ainoastaan pienen hetken joka kesä. Uudella
nimellään, omalla teemallaan. Tänä vuonna Café Empire oli auki 9.-17.6.
teemanaan autonomian ajan leivonnaiset 1800-luvun alusta. Pahoitteluni, että
kirjoitus tulee vasta nyt, kahvilan jo sulkeuduttua. Ette kuitenkaan ole
menettäneet mitään.
Sederholmin talo Aleksanterinkadulla |
Teeman mukaiset asut toivottivat tervetulleeksi |
Aikamatkaa teimme yhdessä Sallan kanssa. Ovella meidät
toivotti tervetulleeksi teeman mukaisesti pukeutuneet naiset. Tämä oli ehkä
vaikuttavin hetki. Siirryimme heti pöytään, johon kakut, leivokset, pasteijat
ja Palmian servietit oli laitettu esille. Salla otti omenakakkua (4€) ja minä
mantelikakkua (4€) sekä molemmat lasit raparperimehua (2€) ja canapén puoliksi
(1€). Jono johti meidät kassalle ja kassakoneesta tulostui samanlainen kuitti
kuin koulun ruokalasta.
Vaihtoehtoja oli kiitettävän monta erilaista |
Ainoan vapaan pöydän löysimme pimeästä huoneesta vessan
vierestä. Sallan omenakakku ei maistunut. Se oli hapan ja kuiva. Kirkko ja
kaupunki –lehti (20/2012) kehui kuinka juuri tätä kakkua on ’’ehostettu
maistuvammaksi pyöräyttämällä täytteeseen tulevat omenanpalat viinissä ja
lisäämällä taikinaan mausteita’’. Miltä lie maistunut ennen ehostusta. Minun
mantelikakkuni oli parempi. Canapé ehkä kuitenkin paras. Raparperimehulta
odotin paljon, mutta minun makuuni se oli liian laimeaa. Palmiamaista,
sanoisin.
Muovimuki kummastutti. |
Kirkko ja kaupunki kertoo kahvilan aiemmilla kerroillaan
tarjonneen kustavilaisen ajan leivonnaisia, Ruotsin ja Venäjän ajan
leivontaperinteitä, leivonnaisia 300 vuoden takaa sekä 1900-luvun alun
kahvileipiä. Kirjoituksesta selviää myös, että juuri minun ja Sallan syömiä
kakkuja on ollut tarjolla edellisilläkin kahvilaviikoilla. Mutta jotakin en nyt
ymmärrä.. Oliko niin Ruotsissa kuin Venäjällä samat perinnekakut kuin 300
vuotta sitten ja 1900-luvulla? Sehän se Palmian käytäntö on kyllä ollutkin, oli
sitten Aasia-viikko tai luomupäivät on tarjolla samaa spagettia ja
jauhelihakastiketta.
Kaikki kunnioitus ilmaista kouluruokaa kohtaan.
Paljon paremmin meille maistui iltapalaksi nautitut Fafan
falafelit 2000-luvulta. Salla kuitenkin totesi hyvin, että jos emme olisi
kokeilleet, olisi meitä jäänyt harmittamaan. Eikä koskaan voi tietää etukäteen.
Viime vuonna kävin Sederholmin talossa vastaavassa teemakahvilassa ja tykkäsin kovasti. Hinnat olivat kyllä matalammat ja vaihtoehtojakin näytti olevan enemmän.. Tämän vuoden jälkeen ei siellä taidetakaan enää teemakahviloita järjestää vaan muistelisin että taloon tulee pysyväisluonteinen museo lapsille (saatan muistaa väärin).
VastaaPoistaJos kiinnostaa miltä kahvila näytti viime vuonna niin raporttini löytyy täältä: http://pihinnaisenelamaa.blogspot.fi/2011/06/1800-luvun-vehnasia-ja-suomalaisen.html
Kiitos vinkistä viime vuoden juttuusi! Hinnat tosiaan näyttävät olleen selvästi alhaisempia. Sama nousu tapahtunut varmaan monessa muussakin paikassa :( Mukava kuulla, että olit tyytyväinen käyntiisi ja ainakin tunnelmasta päätelleen moni vierailija oli tänäkin vuonna. Me vain olimme hieman pettyneitä. T.Ella
VastaaPoista