18. lokakuuta 2011

Uppsala - kaupunki opiskelijoiden ehdoilla

Heei, Sofia täällä!

Vietin hauskan viikonlopun ruotsalaisen ystäväni Rebeckan luona Uppsalassa. Uppsalassa opiskelijat kuuluvat aina osakuntiin ja osakunnat ovat paljon isompi juttu kuin meillä täällä Suomessa. Suomessa ainejärjestöt ovat aktiivisempia, kun taas Ruotsissa kaikki tapahtuu osakuntien kautta. Niinpä viikonlopun aikana tutustuimme ahkerasti osakuntien toimintaan.

Östgötan mahtipontinen rakennus

Lauantaina meillä oli suunnitelmissa illalla gasque, eli paikalliset sitsit, joten lounaan sijaan päätimme mennä Rebeckan Östgöta Nationiin fikalle eli kahville. Vaihtoehtona oli osakunnan jäsenten itse tekemiä erilaisia täytettyjä patonkeja ja leipiä sekä leivonnaisia. Harkitsimme hummusleivän, avocadoleivän, lihapulla-punajuurileivän ja tonnikalapatongin välillä. Päädyimme molemmat avocadoleipään (20kr) ja kahviin (jäsenille 5kr, muille 10kr).

Rebeckan leipä ja kahvi

Saimme viimeiset avocadoleivät ja ne olivat mahtavat! Ei ihme, että ne loppuivat ensimmäisenä. Leivän taikinaan oli leivottu rusinoita ja se oli muutenkin moniviljaa ja guacamolea oli reilusti. Kahvi oli perussuodatinkahvia, mutta mitätön hinta sisälsi myös santsikupin! Osakunnan talo oli ihanan vanha ja perinteikäs ja seinillä oli osakunnan merkkijäsenten potretteja aina 1700-luvulta lähtien. Osakuntaan liittyessään Rebecka oli saanut kirjoittaa tietonsa ikivanhaan ja paksuun jäsenkirjaan, johon piti kirjata myös vanhempien nimet ja ammatit (perinne 1700-luvulta lähtien!). Perinteiden lisäksi ilmassa oli jännitystä, koska juuri tämä Östgöta Nation oli järjestämässä illan sitsit.

Valoisa kahvihuone yhdistää uutta ja vanhaa

Sitsit menivät oikein mukavasti ja seuraavana päivänä menimme sunnuntaifikalle Kalmar Nationiin. Rebecka kertoi käyvänsä melkein joka sunnuntai täällä fikalla, koska täällä on taidokkaimmat leivokset.

Kalmar Nationin talo

Mahtava valikoima

Kahvilassa oli paljon opiskelijoita, myös vaihto-oppilaita. Otimme molemmat leipävalikoimasta vuohenjuustoleivät ja minä valitsin herkullisen näköisen suklaamuffinssin ja Rebecka otti lime-vadelmamuffinssin. Lisäksi Rebecka otti teen ja minä kahvin. Kahvi oli peruskahvi, mutta Rebeckan tee ei ollut pelkkää pussiteetä, vaan irtoteetä. Ja molemmilta kokonaisuuteen meni vaivaiset 55kr (eli 6e) per naama! Menimme yläkertaan rauhallisempaan tilaan syömään ja leipä oli jälleen runsas (minun makuuni jopa liikaa chevreä) ja suklaamuffinssi oli suklaataivas.

Rebeckan herkut

Sofian valinnat

Kaiken kaikkiaan tämä osakuntatoiminta on mielestäni nerokas ja toimii mainiosti opiskelijoita täynnä olevassa kaupungissa! Haluaisin Helsinkiinkin enemmän tämänkaltaisia opiskelijakahviloita.

2 kommenttia:

  1. Oi että! Toi kuulostaa niin upealta kokemukselta! :) Olis kiva saada tänne Helsinkiinkin vastaavaa toimintaa :)

    VastaaPoista
  2. Ihan mahtavan kuulosta toimintaa! Eikun asiaa ajamaan tähänkin maahan. T.Ella

    VastaaPoista