15. tammikuuta 2012

Gottland - luomu maa

Ella täällä moi,

Viereiselle kadulleni, Pihlajatie 8:n, ilmestyi joulukuun puolivälissä uusi kahvila, Gottland. Olen kulkenut sen ohi useita kertoja, mutta selvästikin silmät kiinni, koska en ole sitä huomannut. Lauantaina (14.1.) kun pohdimme vanhempieni kanssa, mihin menisimme aamiaiselle, isäni muisti huomanneensa tämän uuden tulokkaan kulmillani. Olin ihan ihmeissäni. Siinä se tosiaan oli, ovi auki ja ulkon mies pystyttämässä kylttiä, jossa luki: ''Täällä leivottuja luomu-leivonnaisia. Tervetuloa!'' Äkkiä sisälle.Sisään astuessa huomion herättää värikäs seinä täynnä myynnissä olevia luomu-tuotteita ruotsalaisin etiketein. Hypistelemme luomu-kasvispihvi -seosta ja luomu-soijapapuja, kunnes tulee meidän vuoro tilata. Valikoima oli erittäin yksinkertainen. Tiskillä oli neljä liinalla peitettyä punoskoria: korvapuusteja, voisilmäpullia ja ruisjauhoista tehtyjä sämpylöitä kahdella eri päällisellä. Kaikki luomua ja uunituoretta. Muuta en kaipaa. Seinällä olevalla liitutaululla oli laaja valikoima erikoiskahveja, ihan tavallista suodatinkahvia ei edes saa. Sen korvaa americano, joka on hieman tuhdimpaa. Teetä ja kaakaota ei ole unohdettu.

Laaja valikoima luomu-tuotteita.

Pullat ja sämpylät leivotaan hyllyn tuotteista.

Isi ja äiti ottavat korvapuustit (2,50e) cappucinolla (3e), minä otan teetä (2,50e) ja  kaksi auringonkukkasimenen-sämpylää (1e/kpl) voilla (50snt). Saan valita teemakuni noin kymmenen eri laadun joukosta. Päädyn mansikka&shampanja -teehen. Shampanjan vivahteen pystyy erottamaan puruja tuoksuttamalla. Istuudumme toiseen kahvilan pöydistä. Pöytäliina on säkkikangasta. Ensimmäinen haukkaisuni sämpylästä on herkullinen. Se on vielä vähän lämmin ja ihanan ilmava. Isi ja äitikin nauttivat aamiaisistaan. Kahvi on hyvin tehty ja korvapuusti sulaa suussa. Monet käyvät ruokailumme aikana ostamassa Gottlandin tuotteita mukaan. Joku olisi halunnut porkkanaleipää, mutta se on valmistumassa vasta iltapäiväksi. Kahvilalla on selvästi jo kanta-asiakkaita.


Sämpylä ei kaivannut muuta kuin voita.

Ennenkuin jätämme uuden tuttavuutemme, ostamme vielä mukaan kasvispihvi-seosta ja korvapuustin veljelleni vietäväksi. Myyjä on kovin sosiaalinen ja kertoo meille kahvilan historiasta ja tulevaisuudesta. Hän koki, että Meilahti on hyvä alue erikoiskahveja myyvälle kahvilalle, koska tällä alueella sellaista ei vielä ole. Lähimmät ovat Munkkinimenssä ja Töölössä. Kahvilan nimi tulee sanoista Gott Land eli herkullinen maa, mutta sai ideansa siitä, että kahvilaan alunperin piti tulla tuotteita Gotlannista. Kaupat peruuntuivat, mutta muualta Ruotsista kyllä tulee tavaraa. Tulevaisuudessa kahvilan omistaja suunnittelee laajentavansa luomusta myös mm. gluteenittomiin tuotteisiin.

Jo nyt Gottland on saanut Glorian ruoka ja viini lehdeltä Michellen tähden (varmaan sukua Michelinille). Innolla jään seuraamaan, miten kahvilan lupaavasti alkanut ura tästä kehittyy.

2 kommenttia:

  1. Valikoimasta täytyy vielä mainita biodynaamiset tuotteet, myslit, jauhot ym.

    Sekä tietenkin uunituoreet karjalanpiirakat, joita kahvilanpitäjän äiti paistaa paikan päällä.
    Tällä viikolla niitä ei valitettavasti saanut kun paistaja pitää ansaittuja lepopäiviä. Ensi viikolla sitten taas! Ainakin minusta tuli heti kanta-asiakas.

    VastaaPoista
  2. Kyllä näin on! Itsekin kävin osatamassa karjalanpiirakoita mukaan. Jonoa oli tuolloin ihan ovelle asti. Mukavaa, että sinäkin olet löytänyt Gottlandin. T.Ella

    VastaaPoista